Externe competities senioren

In het voor- en najaar nemen diverse teams deel aan de externe competitie. De externe competitie is voor veel leden een belangrijk, zo niet hΓ©t belangrijkste, deel van het tennisseizoen. Het spelen van een volledige tennispartij in wedstrijdverband is een belangrijke beweegreden om mee te doen. Maar voor de meeste leden staat toch de gezelligheid voorop!

Tijdens de externe competitie speel je een aantal weken tegen tegenstanders van een andere vereniging. Je leert zo ook verschillende verenigingen in de regio kennen. Het wedstrijdaanbod is divers, zie verderop deze pagina alles over de keuzemogelijkheden.

Het wedstrijdaanbod

Er is een divers wedstrijdaanbod. Voor elke leeftijd, voor zowel beginnende spelers als voor topspelers en voor iedereen daar tussenin Het aantal partijen per wedstrijddag varieert tussen 2-8 partijen. Er kan zowel gesingled als gedubbeld worden of een combinatie daarvan. Jaarlijks bepaalt de KNLTB welke competitievormen worden aangeboden. Grofweg zijn er de volgende competitievormen die verderop op deze pagina nader worden toegelicht:

 • Dubbelcompetitie
 • Competitie met 2 of 4 enkelspelen
 • Instapcompetitie speelsterkte 8-9

Vragen of meer informatie?

Het team dat de externe competitie organiseert bestaat uit Trudie Menegatto en Henny Luichies. Zij kunnen jou helpen met alle vragen over de competitie. Heb je een vraag of wil je je aanmelden? Stuur een mail naar [email protected].

Ook kun je voor meer informatie over de regels, speelvoremen etc kijken op de site van de KNLTB: https://www.tennis.nl/alles-over-tennis/competitie


Meer informatie mbt de competitievormen

 • Dubbelcompetitie:
  • De laatste jaren neemt de populariteit van het spelen van alleendubbels toe. Het voordeel van een dubbel competitie is dat de duur van een wedstrijddag wat minder lang is en er minder gewacht hoeft te worden. Er worden in totaal 4 dubbels gespeeld. Een partij duurt gemiddeld ongeveer 1 uur en 15 minuten. Er wordt geen 3e set gespeeld. Voor de winst van de partij wordt in dat geval een β€œwedstrijd-tiebreak” gespeeld. In plaats van een hele set speel je dan om 10 gewonnen punten (met een minimaal verschil van 2). Dit verkort de speeltijd van een partij aanzienlijk. De dubbelcompetitie kan enkel met dames of heren gespeeld worden of als mix. Dan wordt er een herendubbel, een damesdubbel en 2 mixed dubbels gespeeld.
 • Competitie met 2 of 4 enkelspelen:
  • Voor de liefhebbers kan er worden gesingeld. Dit kan in verschillende vormen:
   • 5 partijen: 2 singles / 3 dubbels, zowel voor heren-, dames- als mixteams
   • 6 partijen: 4 singles / 2 dubbels, zowel voor heren-, dames- als mixteams
   • 8 partijen: 4 singles / 4 dubbels, waarvan 2 mixed dubbels. Deze competitiesoort wordt alleen op zondag aangeboden. Het mag duidelijk zijn dat de wedstrijddagen voor deze competitie vaak wat langer zijn. Het voordeel is wel dat Γ‘lle spelsoorten aan bod komen.
 • Instapcompetitie speelsterkte 8-9:
  • Voor de startende competitiespeler is er de instapcompetitie speelsterkte 8 - 9. Dit is een competitie waar alleen spelers uit de categorie 8 en 9 die net zijn begonnen of nog niet eerder competitie hebben gespeeld aan mogen deelnemen. In 2 dubbelpartijen worden de partijen gespeeld en iedere samenstelling is mogelijk. Zo kan het zijn dat 2 heren tegenover 2 dames komen te staan. Het doel is om ervaring op te doen in het spelen van een dubbelpartij. Deze competitievorm wordt op donderdagavond aangeboden.

Leeftijd

In principe speel je seniorencompetitie in het jaar dat je 18 jaar wordt. Voor de zondagcompetitie geldt deze leeftijdsbeperking niet. Ook is er een beperkt aantal competitiesoorten met de mogelijkheid om in de categorie 35+ uit te komen. Ben je jonger dan 18 jaar en wil je graag competitie spelen, kijk dan bij de informatie over competitiespelen voor de jeugd. 

Speeldagen

De competitie wordt 2x per jaar door de KLNTB georganiseerd: in het voor- en in het najaar. De voorjaarscompetitie bestaat uit 7 speeldagen die in april en mei worden gespeeld. Het najaar bestaat ook uit 7 speeldagen die in september en oktober worden gespeeld.

Er wordt gespeeld op dinsdagmorgen (dames dubbelcompetitie), donderdagavond (instapcompetitie speelsterkte 8 - 9), zaterdag (alle soorten m.u.v. mixteams 8 partijen) en zondag alle soorten. 

Aanmelden

De captains van de bestaande seniorenteams krijgen van de Verenigings-Competitie-Leider (VCL: Henny Luichies) van tevoren een email met de vraag of het team opnieuw wil deelnemen aan de competitie. Deze mail wordt gestuurd:

In principe moeten alle teamleden die mee gaan doen bekend zijn, zodat de sterkte van het team kan worden bepaald. De VCL meldt alle teams aan bij de KNLTB. Op basis van teamrechten en/of sterkte van het team maakt de KNLTB de indeling in de verschillende klasses. Wil je je aanmelden met een nieuw team of als invaller? Houd dan de website van ATV Berkenrode goed in de gaten. Zodra de inschrijving is gestart wordt dit op de website gemeld. Je kunt ook altijd een mail naar de contactpersonen sturen. Heb je (nog) geen team, dan kun je je ook individueel inschrijven. Er zal dan gekeken worden of er een geschikt team is waar je je bij aan kunt sluiten. Voor alle nieuwe inschrijvingen (team of individueel) geldt dat er geen garantie is op deelname. Dat hangt af van het aantal teams van het jaar ervoor dat zich opnieuw inschrijft. Informeer dus bij de VCL over de mogelijkheden.

Vragen?

logo

E-mail

[email protected]

Telefoon

+31 10 511 5949

Sportpark Het Hoge Land

Het Hoge Land 1
2652 EA Berkel en Rodenrijs

KVK-nummer

40397685